Veel gestelde vragen over het effect van visuele training.

Hoe train je de ogen?

basistechnieken die worden toegepast bij visuele training:

 

volgen: een bewegend voorwerp zoals een tennisbal volgen

fixatie: snel en juist van een voorwerp naar een ander springen zoals bij het lezen

concentratie: met gemak en zonder afleiding ergens naar kijken

visualisatie: in je gedachten een beeld zien of nieuwe beelden vormen

 

 

Om dit goed uit te voeren is speciaal ontworpen oefenmateriaal nodig, vaak met het doel om beide ogen soepel te laten werken en ze te trainen om heel precies kleine oogbewegingen correcter te laten uitvoeren. De begeleide sessies zijn van belang omdat er een duidelijke wetenschap achter de trainingen zit die precies opgevolgd moet worden. 

Kan ik mijn zicht verbeteren?

Bij een verminderde oogsamenwerking (dubbelzien, scheelzien) is het trainen van de oogspieren inderdaad mogelijk.

 

Maar natuurlijk is het niet altijd even simpel, anders droeg natuurlijk bijna niemand een bril of lenzen.Een plus of min afwijking kun je niet wegwerken, maar je kan je ogen -net zoals je in de rest van je lichaam- oefenen en sterker maken.

 

Hoe zie je of er resultaat is?

Na het eerste onderzoek krijg je een visueel kompas. Dit is jouw persoonlijk kompas waarin de resultaten van het visueel- motorisch onderzoek overzichtelijk worden weergegeven.

 

Niet alleen van het eerste onderzoek, maar ook van het tussentijds- en het eindonderzoek. Zodoende wordt duidelijk welke visuele- en motorische vaardigheden je hebt opgebouwd en is dus de vooruitgang van de training in één oogopslag.

 

Heb je een opleiding nodig om visueel trainer te worden?

Na mijn studie Rechten ben ik jaren werkzaam geweest als juriste. Ik ben in aanraking gekomen met visuele training, omdat onze zoon visuele training heeft gevolgd vanwege dyslexie. Ik heb ervaren wat visuele training voor iemand kan betekenen en hoeveel baat iemand hier bij kan hebben. Hij heeft nu minder moeite met lezen en kan zich beter concentreren. Deze ervaring heeft mij geïnspireerd om zelf visueel trainer te worden. Ik heb een opleiding gevolgd bij AB reflex, centrum voor visuele training.

 

Hoe weet je of je kind dyslexie heeft?

Bij een dyslexietest worden er verschillende testen afgenomen. In eerste instantie wordt er gekeken wat het lees- en spellingsniveau van je kind is. Daarnaast worden er testen afgenomen om te bepalen wat het IQ van je kind is en hoe het gesteld is met zijn geheugen. Tot slot wordt je kind ook nog gescreend op eventuele gedragsproblemen.

 

In grote lijnen kan een dyslexietest drie uitkomsten hebben. 

 

Ernstige dyslexie (ED)

Kinderen komen in aanmerking voor een behandeling. Bijvoorbeeld bij de IJsselgroep of het RID. Deze behandeling bestaat vaak uit het kennen van de klanken, spellingsoefeningen en 'meters maken' De kosten voor deze behandeling worden vergoed door de gemeente. 

 

Deze behandeling vraagt veel van de leerling. Vanwege het vele huiswerk is uitstel van visuele training aan te raden. Bij Visuele training moet je namelijk ook thuis oefenen. Visuele training wordt niet vergoed.

 

Geen ernstige dyslexie

UIt de test komt naar voren dat je kind dyslexie heeft, maar dat het om een vorm gaat die niet ernstig genoeg is voor verdere behandeling. Je kunt er toch voor kiezen om je kind te laten behandelen voor dyslexie, deze kosten moet je zelf betalen.

In dit geval is visuele training aan te raden. Visuele training wordt niet vergoed.

 

Geen dyslexie

Een dyslexietest kan ook uitwijzen dat je kind niet dyslectisch is. Heeft hij wel moeite met lezen en schrijven? Dan wordt dit door een ander probleem veroorzaakt. Waarschijnlijk is de samenwerking van de ogen niet optimaal, en kan dit worden verholpen met visuele training.

 

Wat kost visuele training?

Kosten
Visueel- motorisch onderzoek (plm. 1,5 uur): € 50,00.
Trainingsles (plm. 1 uur): € 70,00.

Huur materiaal: € 10,00 per maand.


Impressie

U vindt Oogtaal op:

 

Oogtaal visuele training

Poelwijkerlaan 16

6905 BE Zevenaar

06-16 30 83 88

info@oogtaal.nl

 

Didam, Wehl, Montferland, Doetinchem, 's-Heerenberg, Duiven, Westervoort, Arnhem, Bemmel, Lent, Elst, Nijmegen

 

Oogtaal • Copyright © 2024 • ontwerp: Roos ontwerp